De golf van steiger- en sloophouten buitenmeubelen die de Nederlandse tuinen al enige jaren overspoelt, is begonnen als kleine rimpeling in de studio van Nederlands ontwerper Piet-Hein Eek. Hij maakte internationale furore met zijn sloophouten meubels. Later ook o.a. behang. Ikea zocht hem op en de samenwerking die daaruit is ontstaan, resulteerde in de limited edition collection Jassa: een fascinerende serie indoor- en outdoormeubelen. Gemaakt van rattan en ieder stuk is met de hand gevlochten in Indonesië. Rattan, of rotan zoals wij het hier noemen, is geen materiaal dat een innige liefdesrelatie heeft met het Hollands klimaat.

Nee, het is dankzij het koloniaal verleden van Nederland, dat er altijd een plekje vrij wordt gehouden voor rotan.  Je kunt gerust spreken van een DNA-verbintenis. En met enige regelmaat maken ontwerpers en (buiten)meubelbedrijven dankbaar gebruik van deze roots. Of dit ook voor IKEA geldt, lijkt mij niet. Maar Piet-Hein Eek toont zich Nederlander pur sang met deze keuze. Dat IKEA daar in textielprint een Afrikaans tintje tegen aan gooit is hen vergeven.

Written by Reina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *