Eind jaren 90 scoorde de Deens-Noorse formatie Aqua een hit met ‘I’m a Barbie Girl”.  Ze zongen over het fantastisch leven van de plastic pop: ‘Life in plastic, it’s fantastic’. In de jaren 70 en 80 luidde het motto in de internationale tuinmeubelwereld: ‘Plastic is fantastic!’ De plastic golf aan tuinmeubelen overspoelde wereldwijd de tuinen. Eén van de pioniers uit die tijd, de Nederlander Frans Hartman – inderdaad van de Hartman tuinmeubelen, vertelde ooit dat hij met het aantal door hem geproduceerde tuinmeubelen, maar liefst 3 x de aarde rond kon gaan. Ik weet niet of dat zo is, maar plastic was hét toverwoord in die jaren. Het is tegenwoordig not done om van plastic te spreken als het gaat om tuinmeubelen. Het nettere kunststof heeft het wegwerp imago van plastic vervangen en nu spreken we van kunststof tuinmeubelen. En ik vind het beter passen, wanneer je bijvoorbeeld de meubels van het Amerikaanse Loll Design ziet.
De ontwerpen van de Loll meubels zijn, naast milieuvriendelijk en opnieuw recyclebaar, vooral strak qua vormgeving. Ik houd van vormgeving die duidelijk is en die vooral doet wat het belooft. In dit geval: lekker relaxed zitten. Laat je overigens niet afschrikken door de zwart/antraciete kleur: Loll brengt meerdere kleuren op de markt. En meerdere modellen, maar dat is logisch.
Wat iedereen eigenlijk zou moeten aanspreken is het recycle verhaal achter deze tuinmeubelen. Met gebruikte plastic melkflessen als basis en de toevoeging van basis grondstoffen, zijn de meubels 100% recycled.
 
Duurzaamheid is een belangrijk thema en daar passen de tuinmeubelen van dit Amerikaanse merk naadloos in. Vrees niet voor wegrotten, kleurverschillen, weersinvloeden: het mooie van kunststof (plastic), is dat het levenslang mee gaat. En dat is tegelijkertijd de zwakte van het materiaal: het gaat te lang mee. Door het te recyclen en te hergebruiken, krijgt kunststof een nieuw leven. Keer op keer.
Je vraagt je misschien af: hoeveel melk moet er worden gedronken om één Loll tuinmeubel te kunnen produceren?
Nou, zoveel dus:
Valt wel mee toch? De alom gebruikte plastic melkflessen krijgen zo een goede bestemming. En een mooie make-over bovendien!
Er is nog meer goed nieuws rond deze tuinmeubelen: ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en daarom prima te gebruiken in de tuin, langs de kust, in een lommerrijke omgeving, op terrassen, in de stad en ga zo maar door. Kunststof is nu eenmaal een materiaal dat het meest duurzaam is. In Nederland zijn de tuinmeubelen exclusief verkrijgbaar bij Dacks Amsterdam https://dacks.nl/merken/loll-designs
Plastic is inderdaad fantastic, maar dan wel in gerecyclede vorm.

Written by Reina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *