Stel je eens voor: je bent keeper en je speelt op hoog niveau. Je komt onder de lat te staan bij KV Mechelen, Bayern München en Genk. In de jeugd viel je al op en kon je terecht bij FC Kaiserslautern. Helaas zette een forse blessure een streep door jouw carrière. Ja, wat dan? Je bent nog jong. Dan besluit je in 1990, letterlijk vanuit het ziektebed waar jouw voetbalcarrière strandde, een bedrijf op te richten. Het leven van de in België geboren Bobby Dekeyser, met roots in Oostenrijk en Duitsland, raakte met dat besluit in een even succesvolle als bizarre rollercoaster.

Met het label Dedon heeft Bobby tuinmeubelen chic gemaakt. Terwijl de meeste fabrikanten van tuinmeubelen worstelden met de identiteit van het kunststof tuinmeubel, ontwikkelde Bobby collecties die revolutionair waren. Hij introduceerde gevlochten tuinmeubelen, waarvoor een kunststof draad werd gebruikt. Sindsdien verrassen hij en zijn team vrijwel jaarlijks met spraakmakende ontwerpen. Als ik Bobby Dekeyser zou moeten omschrijven anno 2017, dan zou ik zeker Richard Branson noemen (maar dan veel knapper), deels Indiana Jones (voor zijn hang naar avontuur) en deels Richard Gere (vanwege zijn witte haren en spirualiteit).

 

(Oef, Bobby… )

Waarschijnlijk zegt het merk Dedon jullie niet zo veel en dat is niet vreemd. Het merk is niet bepaald goedkoop en nee, ook niet een klein beetje duur. Voor een meubel van Dedon zul je diep, heel diep in de buidel moeten tasten. Het aantal winkels dat het merk verkoopt kun je op één hand tellen. Maar misschien zegt deze foto jullie meer, want deze Nestrest is wereldwijd bekend. En ik vind dat niet gek. Het is voor mij een onbereikbaar product (Geen tuin, weten jullie nog? Oké, en een lege portemonnee), maar ik zou er best een keer in willen liggen…

Dedon grossiert in mooie, spraakmakende ontwerpen. Bobby heeft zich in de loop van de jaren omringd met ontwerpers, die de inmiddels zeer succesvolle zakenman heel goed begrijpen. Zij vertalen zijn dromen en ideeën feilloos naar ontwerpen, die echt voor de tuin bedoeld zijn maar door hun opvallende verschijningen met het grootste gemak in huis kunnen worden gezet. Deze Leaf is daar een voorbeeld van.

Eén van de ontwerpers die zich heeft laten ‘betoveren’ door de charismatische Bobby, is de Fransman Philippe Starck. Hij ontwierp de serie Play, dat verrassend ‘eenvoudig’ bleek.

Dit jaar bestaat Dedon 27 jaar. Niets is Bobby Dekeyser bespaard gebleven: succes, roem, maar ook het plotseling overlijden van zijn vrouw Anne-Kathrin in 2010, een gedwongen faillissement, het terugkopen van aandelen na de doorstart. Mijn tip: ga eens naar www.dedon.de en geniet van de wereld van deze oud-keeper. Wie zei dat voetballers niet creatief zijn?

 

 

 

 

 

Written by Reina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *